champignons bourguignon
Diner vega

Champignon bourguignon

Het is weer herfst! En nooit eerder genoot ik zo van de eerste tekenen van de herfst. Misschien ook wel omdat we in het najaar gaan verhuizen en nieuwe stappen gaan zetten zo in ons leven. En de herfst heeft natuurlijk al foodblogger ook zo zijn voordelen. Nieuwe gerechten, ingrediënten, kruidige smaken een iets zwaardere kost. Champignons, pompoenen, appels, kaneel, ik vind het allemaal lekker! Deze champignon bourguignon is een echte herfstige stoof die ook nog eens vegetarisch is!

Groentes

Het gerecht is dus geïnspireerd op boeuf bourguignon, maar dan met kastanjechampgons. Ook kun je andere paddestoel-soorten toevoegen, zoals cantharellen, oesterzwammen en in stukken gescheurde portobello‘s. Naast de champignons zitten er ook wortels en flink wat rode uien in de saus. Zo maak je een groenterijke stoof, wat natuurlijk ook weer gezond is!

champignons bourguignon

Het stoven is gemakkelijk, doe dat op de kleinste pit die je hebt met eventueel een vlamverdeler. Gebruik het liefst een keramische stoofpan of een sudderpan. Als je alles hebt voorbereid en de stoof staat te pruttelen, dan kun je wat anders gaan doen of lekker met een kleedje op de bank gaan zitten. Verder is bij zo’n stoofpannetje patat lekker, of rijst. En zoals ik het heb geserveerd met aardappelpuree een echte stevige maaltijd.

Ingrediënten voor een grote pan Champignon bourguignon:

300 gram wortels
500 gram kastanjechampignons
1 paddenstoelen bouillonblokje (of groente of kip)
4 rode uien
3 tenen knoflook
500 ml rode wijn
Takje rozemarijn
Takje tijm
2 laurierbladen
1 el boter
1 el Maïzena

Een tl suiker en peper en zout

Een blikje tomatenpuree

Zo maak je het:

  1. Snijd de knoflook en rode ui in stukjes en fruit aan in de stoofpan in een el boter.
  2. Snijd dan ook de wortel in kleine stukjes en voeg toe aan de stoof.
  3. De helft van de champignons (de grootsten) snijd je in 4en. Doe de stukjes en ook de hele champignons in de stoof.
  4. Schuif de groentes wat aan de kant in de pan en bak de tomatenpuree op de bodem van de pan aan. Zo ontzuurt de tomatenpuree en hoef je minder suiker toe te voegen om dezelfde smaak te krijgen.
  5. Doe dan de rode wijn bij de stoof en voeg ook het bouillonblokje, de rozemarijn, tijm en laurierbladen hier aantoe.
  6. Laat dit een half uur tot een paar uur stoven met eerst de deksel erop en laat in het laatste kwartier de saus zonder deksel goed inkoken. Breng verder op smaak met zwarte peper, suiker en eventueel een snufje zout.
  7. Als jouw saus net als bij mij vrij dun is: Meng dan 6 el water met 2 el maizena goed door en schenk dat op een paar plekken in de saus, meng en laat de saus daarna nog kort doorkoken.
    Eet smakelijk!
champignons bourguignon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *