carpaccio van chioggia biet met vijgen
Diner vega,  Lunch

Carpaccio van Chioggia biet met vijgen

De chioggia biet is een hele bijzondere om zijn kleur en lijnen, waarin roze ringen zich herhalen, zoals de jaarringen van een boom. Prachtig vind ik dat, als liefhebber van mooie dingen en met een kunstachtergrond. Carpaccio van chioggia biet met vijgen is een lust voor het oog en heerlijk voor de tong ;).

Wist je dat ik een opleiding heb afgerond als docent Beeldende Kunst en Vormgeving? Deze opleiding heeft mij ontzettend veel geleerd over kleuren vormen, materialen en composities. Hedendaagse kunst vind ik geweldig, en hier geniet ik van tijdens het bezoeken van musea. Toch ging mijn voorkeur gedurende de opleiding toch steeds naar styling uit. Ik stylde nog liever dan dat ik kunst maakte. Dit bleek ook toen ik op de opleiding Styling Design, als docent, helemaal op mijn plek was! Dat ik toen ook nog zelf het stylen ging oppakken in de foodstyling, maakte dat voor mij helemaal duidelijk hoe graag ik dingen, mensen, ruimtes en eten graag mooi maak.

Deze carpaccio van chioggia biet met vijgen is dan ook echt het voorbeeld van een prachtig plaatje. Maar hoe komt je aan die mooie bietjes? Ik kocht ze een paar jaar terug voor het eerst gewoon in de Albert Heijn in de buurt en later bestelde ik ze eens via Crisp.nl. Soms kun je ook bij de plaatselijke, (biologische) boerenwinkel deze bijzondere bietjes krijgen. Kun je ze nou niet vinden? Dan kun je ook gele bieten rauw heel dun snijden of gewone rode bieten natuurlijk.

De smaak van chioggia biet is zoeter dan een gewone biet en kun je heel goed rauw eten. In deze salade met de ziltige geitenkaas, notige walnoten en verse vijgen heb je een echt mooi en lekker najaar voorgerecht te pakken! De geitenkaas is van een rol, die heeft een witte korst en heeft dus meer smaak dan een zachte geitenkaas. Dit is een tegenhanger voor alle zoete en frisse ingrediënten in dit gerecht.

Zo laten we gaan beginnen met het maken van dit spectaculaire, maar simpele voor- of bijgerecht!

carpaccio van chioggia biet met vijgen

Ingrediënten carpaccio van chioggia biet met vijgen (2 pers)

2 chioggia bieten
2 handjes veldsla
25 gram walnoten, gebrand
100 gram Geitenkaas van rol
1 citroen
2 vijgen
1 el honing, 2 el Olijfolie
Peper & zout

Bietencarpaccio

Zo maak je het:

1. Schil de bietjes en snijd ze dan heel dun in plakjes met een mandoline of een scherp mes.

2. Leg de plakjes biet op een bord, zoals bij een carpaccio.

3. Meng de veldsla in een kom met een tl citroensap en een el olijfolie, peper en zout. Leg in het midden van de plakjes biet een handje van de veldsla.

4. Hak de walnoten deels doormidden en verspreid over de borden.

5. Hier overheen verdeel je de in schijfjes gesneden geitenkaas.

6. Snijd de vijg in plakjes of in 4en en geef een mooie plek in het midden bij de salade.

7. Besprenkel het geheel met goede olijfolie, gemengd met honing en nog wat citroensap en schil.

Geniet en lekker ite!

carpaccio van biet

Heb je nog wat bietjes over, of heb je meer zin in een warme hap? Deze galattes met chioggia biet en geitenkaas zijn ook makkelijk en lekker!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *