
Butter chicken
Deze butter chicken masala is romig, licht pittig en rijk aan smaak. Deze Indiase curry (Murgh Maghani) kun je serveren met knoflook-koriander naan, basmati rijst, zoet-zure komkommer, mangochutney en koriander. De kip laat je marineren in yoghurt met specerijen. Hierdoor wordt de kip ‘boter’mals. Door het blenderen van tomaat en cashewnoten krijg je op een plantaardige manier een romige saus. Dit werkt echt ontzettend goed.
Dit gerecht raad ik je echt aan om eens te maken als je van curry’s houdt. De kip is botermals en de saus oh zo romig. Ik heb zelf nog niet een lekkerdere curry gehad dan deze butter chicken.

Je kan het prima vantevoren maken en het kost ongeveer een half uur tot 40 minuten tijd om te maken. De hoeveelheid die je maakt is goed voor 3 personen, of 4 kleine eters. Maar wij vinden dit zo lekker dat we het zo met z’n tweeën opeten.

Succes met het maken en thank me later!
Ingrediënten butter chicken masala, 2-3 pers:
400 gram kippendij filet
100 ml griekse yoghurt
3 tomaten
1 hand cashewnoten (ongezouten)
3 tenen knoflook
2 uien
30 gram roomboter
1 tl zout
1/2 tl suiker
1 tl cayennepeper of 1/2 rode peper
4 el garam massala
2 tl paprikapoeder mild
50 ml (plantaardige) room
10 gram verse koriander
2 cm gember
Voor erbij:
Naan, rijst (met kurkuma), mangochutney, sperzieboontjes en voor wie het lust: koriander.
Zo maak je het:
- Zet de oven aan op 180 graden. Snijd de kip in blokjes en marineer in de yoghurt, 2 el garam massala en 2 tenen geperste knoflook. Zet een half uur tot een nacht in de koelkast.
- Snijd de ui en tomaat in grove stukken. Snijd de knoflook fijn.
- Leg de Gemarineerde kippendij in een ovenschaal en bak in 20 minuten gaar in het midden van de oven. Haal de kip uit de oven en laat rusten. ( je kunt de kip ook bakken in een pan)
- Bak dan de uien glazig, voeg de knoflook, tomaten en cashewnoten toe. Kook dit met de deksel erop 10 minuten door.
- Doe dit mengsel van tomaat, ui en cashewnoten in een hoge kom en pureer met een staafmixer of blender tot een hele gladde saus.
- Doe de boter in de pan en voeg de paprikapoeder, cayennepeper en fijn gesneden gember toe. Bak kort aan en voeg dan het gepureerde mengsel en 200 ml water toe aan de boter met specerijen.
- Voeg nu de kippendij toe en breng de saus verder op smaak met garam masala, de suiker en zout toe. Proef of het nog wat meer pit (cayennepeper), zout of suiker mag hebben. Voeg dit dan toe en proef opnieuw.
- Doe de room bij de saus en laat 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel erop. Is de saus te dik? Doe er dan nog wat water erbij.
- Serveer de butter chicken met vers gebakken koriander-knoflook naan, rijst, boontjes en wat koriander. Lekker ite!

Tip: bij de uien kun je voor extra rijke smaak wat cardemon peulen, een kaneelstokje en een laurierblad toevoegen. Dit haal je voor het pureren er weer uit.
Ga je voor vega? Dan is deze butter chicken ook heel lekker met paneer. Dit recept raad ik je dan aan!

