Broodje Koreaanse speklapjes met kimchi-mayo
Een oosters broodje met speklap, gegaard in pils. De speklapjes kun je op de BBQ, in de oven of op het fornuis bereiden. Denk dan aan een kamado of een weber waarbij je een deksel hebt. Wat ook kan en wat ik deze week voor het eerst ga doen: koken in een kookpot boven het puur. Dit is ook een soort van stoofpan die je boven een open vuurtje hangt, dmv een rek/stellage. Hier zou je deze verrukkelijke speklapjes ook in kunnen breiden voor dit Broodje Koreaanse speklapjes met kimchi-mayo
Kimchi is Koreaans en is gefermenteerde kool of andere groentes. Het proeft zuur, zoet en pittig tegelijk en is waanzinnig lekker met de speklapjes en gemixt met mayonaise. Toen ik het de eerste keer proefde, moest ik er even aan wennen. Eigenlijk is het net als zuurkool dus gefermenteerd/gepekeld. Die zure smaak van zuurkool, maar dan subtieler, omdat dat ook zoet en pittig is. Die smaken samen zorgden voor een heel lekker en bovendien gezond Koreaans bijgerecht. Een fantastisch sausje krijg je dan! Ik haalde de kimchi gewoon uit de beter gesorteerde supermarkt. Ideaal om in huis te hebben, zo’n blikje. Want het blijft heel lang goed en je kunt het op veel verschillende manieren toepassen.
Zo, en ja die speklapjes zijn gewoon boter en botermals. Met een zoet, hartige smaak door de sojasaus. Echt een aanrader!
Ingrediënten voor Broodje Koreaanse speklapjes met kimchi-mayo 2-3 pers:
Voor de speklapjes in bier gegaard:
400 gram speklap
75 ml sojasaus
3 cm gember, geraspt
2 tenen knoflook, geraspt
100 ml mirin
300 ml bier (pils)
1 tl Koreaanse chili flakes of chilipoeder
2 el bruine basterdsuiker
Voor de kimchi-mayo:
100 gram kimchi (blikje, supermarkt)
6 el mayonaise, Oliehoorn
Verder nodig:
Sla
Wortel, julienne gesneden
Zo maak je het:
1. Meng alle ingrediënten voor de speklapjes met elkaar en doe dat inclusief de speklapjes in een stoofpan met deksel.
2. Doe de pan met speklapjes in een oven of op een BBQ met deksel, zoals een kamado. Stoof het vlees op 125 graden voor 2,5 uur. Kook de saus eventueel nog even in door de deksel van de pan te halen in het laatste half uur.
3. Laat de kimchi uitlekken en doe de mayo erbij, mix met een staafmixer tot een dikke saus.
4. Serveer de speklap warm op een broodje met komkommersliertjes en de kimchi-mayo. Of eet de speklapjes met kimchi mayo met rijst, komkommer en haricot verts als avondeten. Eetsmakelijk!
Dit gerecht is geïnspireerd op de Sticky speklapjes van @needforfood.nl. Waarvan ik dit recept maakte.