
Broodje oesterswarma met koffiemayo
Tussen alle kerst recepten door post ik ook nog even een lekker ‘ordinair’ broodje shoarma. Een gezonde versie wel te verstaan. Maar niet minder lekker.. De shoarma maak je namelijk van oesterzwam, die je in reepjes scheurt. Vervolgens marineer je de shoarma en grillt het in de oven krokant. Qua structuur is dit broodje oesterswarma met koffiemayo bijna niet van echte shoarma te onderscheiden.
De laatste jaren merk ik dan mensen om mij heen steeds minder varkensvlees gaan eten. Dus dan is kippenvlees een goed alternatief. Maar die structuur is ook best wel anders dan varkensvlees. Ook zie je een tendens van minder vlees eten, die is je vast niet ontgaan.. Dit broodje past helemaal binnen een meer verantwoord, gezond en planet-friendy levensstijl.
De oesterzwammen die ik hebt gebruikt in dit recept, heb ik zelf in een growkit gekweekt. (ik schreef hier eerder een blog over!) Deze oesterzwammen groeien op koffiedik, en daarom vond ik het leuk om in de mayonaise koffie toe te voegen. Koffie, zul je denken? Hoe komt ze erbij? Nou, ik heb het eens eerde geproefd bij een oesterzwambitterbal en vond het ene heerlijk diepe smak geven aan de frisse mayonaise. Dus zo komt alles weer bij elkaar in dit gerecht!
Ga jij met kerst ook gourmetten? Je kunt de oesterzwarma ook vantevoren iets korter wellis waar, grillen in de oven en dan in de gourmetset opnieuw opwarmen en krokant bakken. Lekker met paprika en ui.

Ingrediënten broodje oesterswarma met koffiemayo voor 2 personen:
300 gram oesterzwammen
2 paprika’s
1 rode ui
2 el shoarmakruiden
4 pitabroodjes
2 tomaten
10 cm komkommer
4 el mayonaise
50 gram rucola
1 halve citroen
2 tl instantkoffie of espresso
Zonnebloemolie
Peper en zout
Zo maak je het:
- Zet de oven alvast op 180 graden.
- Scheur de oesterzwam in dunne reepjes, zoals shoarma. Meng met een paar el olie en de shoarmakruiden, wat citroensap en peper en zout.
- Leg de shoarmareepjes op een bakplaat en bak in 20 minuten krokant.
- Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de rode ui in ringen. Bak dit in een koekenpan aan.
- Meng in een schaaltje de mayonaise met de koffie, peper, zout en wat citroensap. Meng en proef!
- Snijd de tomaat en komkommer in kleine stukjes.
- Bak de pita’s in de oven tot ze krokant zijn, ongeveer 5 minuten.
- Snijd de broodjes open, leg de shoarma erin, de saus, rucola, tomaat en komkommer.
Smullen!

Wil je nog meer lekkers met oesterzwammen maken? Deze pasta met oesterzwammen en truffel-roomsaus is ook fantastisch!

