Broccoli filodeegtaart met 3 kazen
Diner vega

Broccoli filodeegtaart met 3 kazen

Op dit moment is het hier een beetje stilte voor de storm. Nog even en we moeten echt alles inpakken, dan verhuizen we naar ons nieuwe huis en zullen we alle meubels, spullen en apparatuur moeten verhuizen. Zo ook de vriezer. We hebben een mooi hoog model met lades en no frost (dikke aanrader!). Dit keer ontkom ik er echter niet aan om de vriezer te laten ontdooien. Want met alle inhoud vervoeren is niet handig en bovendien zal dan veel ontdooien tijdens het, korte (dat wel) ritje. Toch is het mijn doel de hele vriezer leeg te eten. Want er zat me toch een hoop spul in de vriezer. En ja, wat ontstaat er dan? Juist, nieuwe combinaties, nieuwe recepten. Zo ook deze Broccoli filodeegtaart met 3 kazen. Geïnspireerd op deze spinazietaart, maar dan met een andere groente in de hoofdrol en andere kazen.

3 kazen

Deze taart is lekker hartig en vegetarisch. Broccoli vind ik een topcombinatie met kaas. Ik dip dan ook graag broccoli in dit lekkere winterse kaasje. Met drie soorten kaas heb je een zachte kaas, echt pittige kaas en een zoute kaas. Zo krijg je een hele rijke kaassmaak, net als een driekazen pizza. Verder geeft filodeeg een lekkere krokante textuur. En kun je voor een krokantje nog gaan experimenteren met bijvoorbeeld gebakken cashewnoten in de taart. Dat ga ik zelf nog eens proberen.

Broccoli filodeegtaart met 3 kazen

Gezonde broccoli

Broccoli is een hele gezonde groente die, als je niet oppast, tot moes gekookt wordt. Pas hier voor op en kook de broccoli net niet helemaal gaar. Prik met een mesje in de stam van de broccoliroosjes. Je moet er nog niet makkelijk doorheen glijden, dan is hij goed om in de taart te verwerken. Verder is broccoli zoals ik al vertelde en zoals je misschien wel weet: erg rijk aan vitamines, vezels, kalium, ijzer, foliumzuur en nog meer gezonde stoffen. Het is dan ook fijn dat je dit binnenkrijgt op een heerlijke manier.

Zo aan het werk, je zult ongeveer 40 minuten bezig zijn en verder doet de oven het werk. Serveer er een frisse salade bij!

Ingrediënten voor Broccoli filodeegtaart met 3 kazen (3-4 pers)

1 pakje filodeeg
2 tenen knoflook
800 gram broccoli
4 eieren
150 gram zachte geitenkaas
Italiaansekruiden
150 gram brie of extra belegen kaas
90 gram blauwe kaas (brokkelige zoals castello blue)
Cayennepeper
Zonnebloemolie
Peper en zout

Broccoliquiche met 3 kazen


Zo maak je het:

1. Kook de broccoli net niet gaar. Giet dan af en laat goed nastomen.

2. Laat het filodeeg ontdooien met een natte theedoek eroverheen.

3. Breek de eieren in een hoge kom, doe twee tenen knoflook en de geitenkaas erbij en maal met een staafmixer fijn. Breng op smaak met flink Wat peper en wat zout.

4. Doe de zonnebloemolie in een bakje en meng dit met cayennepeper. Smeer de filodeeg plakjes één voor één in met de olie en leg in een ovenschaal.

5. Doe hierin de broccoli, dan verbrokkel je de blauwe kaas en de brie of oude kaas en giet hierover het ei-mengsel. 

6. Bak de hartige taart in het midden van de oven op 180 graden in 30 minuten gaar en krokant.

7. Voor het aansnijden wat laten afkoelen. Lekker met een frisse salade en een rood wijntje. Eet smakelijk!

Broccolitaart met 3 kazen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *