bouillabaisse met rouille
Diner met vis

Bouillabaisse met rouille

Bouillabaisse met rouille, misschien ken je het wel. Een vissoep uit Marseille vol vis en schelp- en schaaldieren. En toch is het officieel geen soep, maar een volwaardige maaltijd met veel vis en daarbij het kookvocht geserveerd. Het is dus een Frans gerecht dat je in de zomer, op het terras wilt eten. Het allerlekkerste vind ik nog wel om er stokbrood bij te eten met rouille. Wat is dat rouille? Ik leg het je allemaal uit.

Rouille is de Franse variant op de aioli. Romig, smaak van knoflook en toch wat pittiger van smaak dan de Spaanse aioli. Die pit komt vooral door het toevoegen van saffraan, wat een hele bijzondere pittigheid geeft. Rouille is Frans voor roest, wat verwijst naar de kleur van het sausje. Normaal gesproken wordt rouille namelijk gekleurd met tomatenpuree, dat heb ik in dit geval achterwege gehouden. De kleur van saffraan wilde ik zoveel mogelijk laten zien en daarom heb ik het zonder tomatenpuree bereid, maar met een paar eetlepels kookvocht van de bouillabaisse. Het sausje serveer je koud en is onweerstaanbaar lekker met stokbrood en om dat te dippen in het kookvocht van de bouillabaise. Je kunt de rouille natuurlijk ook met zelfgemaakte mayonaise maken, maar ik ging voor de shortcut: kant en klare mayonaise. Deze vind ik erg lekker.

kruidige bouillabaisse met rouille

Hoe maak je deze variant?

Verder over bouillabaise: een lange lijst ingrediënten, dat geef ik toe. Je moet echt wel wat (nieuwe) ingrediënten in huis halen voor dit recept, maar het is het helemaal waard. De geur die ontstaat als je dit recept maakt is alleen al fantastisch. Je waant je even in een Franse badplaats.. Ik gebruik een visfond, maar je kunt ook zelf met vissenkoppen en andere restjes vis een bouillon trekken. En dan saffraan, de stampers van de saffraan-krokus, kostbaar, kruidig, pittig en heel smaakvol. De kleur die saffraan geeft is intens goudgeel en in bouillabaisse hoort het absoluut. Zowel voor de kleur als de smaak, die mooi combineert met de vis, venkel en sinaasappel.

Deze maaltijd is echt heerlijk op een zonnige dag en bij ons thuis ging de soep er ontzettend goed in. Een dag later was het zelfs nog lekkerder, zoals dat met veel recepten is waarbij de smaken nog verder kunnen intrekken. Dus, wat let je, maak deze ‘soep’ eens als je van vis houdt!

Ingrediënten voor bouillabaisse met rouille 4 personen:

1 ui
1 prei

Een tl venkelzaad
1 venkel

3 tenen knoflook
1 stengel bleekselderij
1 blikje tomatenpuree
500 ml vis vond

1 blokje visbouillon
1 glas witte wijn

Een sinaasappel
0,025 gram saffraan

300 gram kabeljauw filet
150 gram mosselen
200 gram garnalen
1 tl. Suiker
200 ml water

1 steranijs
10 gram Peterselie
Peper en zout

Ingrediënten voor de Rouille:

4 el mayo
2 el Griekse yoghurt (optioneel, om het minder vet te maken)
Een snufje cayennepeper
2 el bouillabaisse kookvocht
1 teen knoflook
Twee draadjes saffraan

Zo maak je het:

  1. Snijd de ui, bleekselderij, venkel, venkelzaad en prei fijn. En snipper de tenen knoflook. Bak deze ingrediënten kort in een soeppan aan tot ze glazig zijn.
  2. Pel de garnalen en doe de schillen en staartjes bij de groentes in de pan en bak mee. De garnalen leg je apart.
  3. Bak nu de tomatenpuree aan en ontzuur. Voeg het blokje visbouillon toe en blus af met de witte wijn en 200 ml water.
  4. Schil de helft van de sinaasappel, zorg ervoor dat je absoluut geen wit mee-schilt. Doe nu die schillen, de visvond, de steranijs en de helft van de saffraan bij de soep. En laat dit 20 minuten zachtjes koken.
  5. Voor de rouille snijd je de saffraan draadjes, meng je alle ingrediënten met elkaar tot een mooi geel sausje.
  6. Voeg daarna de garnalen, mosselen, kabeljauw en het resterende deel saffraan toe en breng aan de kook. Doe nu de deksel erop en laat 5 tot 6 minuten koken. Garneer de soep met Peterselie en eventueel saffraan.

    Eet smakelijk!
bouillabaisse met rouille

Vind je dit een lekkere vissoep? Deze Spaanse mosselsoep is ook echt een aanrader!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *