borëk
Diner vega

Borëk

De Turkse specialiteit Borëk die bijna te mooi is om aan te snijden. Toen ik afgelopen week in een buurdorp bij de plaatselijke Poolse/turkse supermarkt was vond ik van die handige grote vellen baklavadeeg. (Ja hier in noord- Friesland hebben wij dat ook 😂) Een stuk minder breekbaar dan filodeeg, aldus de eigenaar van de winkel. Hij raadde mij de mega grote kant-en-klare borek uit de vriezer aan, maar ik wil natuurlijk zelf bepalen wat ik in die mooie slakvormige creatie stop. Het werd spinazie, peterselie, walnoten, feta en citroen. Een heerlijk feestelijk gerecht voor dit hemelvaartweekend! ✨

Nodig:

700 gram spinazie
1 tl nootmuskaat
Een half pak grote vellen baklavadeeg
400 gram feta
2 tenen knoflook
1 tl cayennepeper
1 citroen, geperst en geraspt. 
100 gram walnoten
1 ei
50 ml melk
1 rode ui
Nigella of sesamzaad
80 gram peterselie

Zo maak je de borëk:

Zet de oven op 200 graden aan. 
Meng het ei en de melk met elkaar en voeg een tl cayennepeper toe. 
Snipper de knoflook en ui en bak aan in een pan. Was de spinazie en voeg toe aan de knoflook en ui. Laat dit dan slinken en voeg peper en zout, citroenrasp en sap en Voeg de sap en schil toe aan de spinazie. Snijd de peterselie fijn. Haal de spinazie uit de pan en pers zoveel mogelijk water uit de spinazie met een lepel in een vergiet. Meng de spinazie met de peterselie en brokkel de feta en gehakte walnoten er doorheen.

Leg twee plakken (dubbel dus) baklavadeeg in de lengte voor je en leg de vulling in een lange strook in de lengte aan het begin van het deeg. Smeer dan met een kwastje het melk/ei mengsel over het deeg en rol het tot een slurf. Leg nu de rol baklavadeeg als een slakkenhuis in het rond, op een bakplaat. Doe dit vervolgens vier keer en leg ieder einde en begin van elke slurf aan elkaar vast. In mijn stories zie je hoe dat er dan uitziet. Bestrijk de bovenkant weer met het melk/ei mengsel en bestrooi met nigella of sesamzaad. Bak de borëk tot slot in 30 minuten in de oven af. 

Eet smakelijk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *