Boboti maken
Diner met vlees

Bobotie

Dit gerecht is heerlijk aromatisch door alle specerijen. Zoet door de chutney en abrikozenjam en hartig door het gehakt. Bobotie is een echt authentiek Zuid-Afrikaans gerecht, dat wij zo goed mogelijk hebben proberen na te maken van het origineel!

Het is weer begin van de maand en dat betekent mijn rubriek: koken met! Want samen koken en elkaar op ideeën brengen is zo leuk! Mairit ken ik al een hele tijd en we zoeken elkaar zo nu en dan weer eens op! Koken met Mairit is altijd zo gezellig. We zijn dan helemaal op elkaar in gespeeld. Voor de molkerei maakten we al vele recepten. Maar vandaag een ‘food’ herinnering van Mairit die zij opdeed in Zuid Afrika. Zij deed daar vrijwilligerswerk met kinderen en sliep bij een Zuid-Afrikaans gastgezin. De kok van het huis maakte dan voor hen deze heerlijk geurige bobotie met mangochutney!

Mairit probeert samen met mij de smaken van deze heerlijke bobotie te vangen. Wij vinden dat het goed gelukt is. Dit recept kwam in de buurt van hoe lekker het toen was. Mairit was met dit gerecht weer even terug in die mooie tijd. En mijn vriend en ik hebben er ook heel lekker van gesmuld. Een gerecht dat ik in mijn repertoire houdt! Heeerlijk.

Ingrediënten bobotie voor 4 personen

800 gram gehakt ( wij hadden 1/3 deel lamsgehakt)
6 el mangochutney
el abrikozenjam
2 plakjes wit brood
250 ml melk
4 eieren
1/2 runderbouillonblokje
1 teen Knoflook
4 el kurkuma (1 el is voor de custard)
2 el citroensap
2 el azijn
2 el kerriepoeder
2 el gemalen komijn
Snufje kaneel
Halve tl Cayennepeper
1 kaneelstokje (is voor in de rijst, niet in de bobotie)
6 laurierblaadjes (die gebruik je pas bij het afmaken van de bobotie)
150 gram rozijnen

Voor bij de bobotie

400 gram rijst
500 gram sperzieboontjes
1 kaneelstokje
1 el kurkuma
snufje zout
4 el mangoscutney voor erbij

Snipper de ui en knoflook en bak in een pan met een beetje olie. Voeg nog een eetlepel olie toe en bak hierin 2 el kurkuma, 2 el kerriepoeder, 2 el gemalen komijn, snufje kaneel, halve tl cayennepeper. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.

Laat het brood in de melk weken voor 10 minuten. Voeg aan het gehaktengel nu de mangochutney, 1/2 bouillonblokje, 75 gram rozijnen, de azijn, citroensap en abrikozenjam toe. Knijp het brood uit en doe de brood bij het gehakt mengsel. Bewaar het melk voor de custard. Alles door elkaar roeren en op zacht vuur laten pruttelen. Proef even en beslis of het nog zout nodig heeft. (dit hangt ook van het gehakt af, of dit wel of niet gekruid is).

Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal. Meng dan voor de custard de 4 eieren met het melk (waar het brood in lag) en een el kurkuma tot een glad mengsel. Giet dit vervolgens over het gehakt in de ovenschaal heen en steek hierin de laurierblaadjes.

Doe de ovenschaal 30 minuten op 180 graden in de oven. Ondertussen punt je de boontjes en kook ze in 15 minuten gaar. De rijst volgens aanwijzing op de verpakking kook je met een kaneelstokje, wat zout en een el kurkuma. De bobotie serveer je tot slot met de boontjes, rijst (met rozijnen) en met nog wat mangochutney voor erbij.

Gniet u maaltyd!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *