bifteki in tomatensaus
Diner met vlees

Bifteki in tomatensaus

Deze Griekse gehaktballetjes zijn niet gewoon gehaktballetjes in tomatensaus, maar het zijn kruidige, Griekse keftedes. Ik vulde ze alleen als een bifteki met feta, en zo ontstond deze verrukkelijke bifteki in tomatensaus. Eigenlijk dus een mix tussen keftedes (grieksegehaktballetjes in tomatensaus) en bifteki (gehaktbal met feta erin).

Je laat de saus lekker lang pruttelen en het gehakt laat je daarin sudderen. Je krijgt daardoor botermalse gehaktballetjes. Deze Griekse gehaktballetjes zijn echt een verrassing als men ontdekt dat er feta in zit, wat lekker past bij de tomatensaus. De specerijen in deze saus maken de saus zo diep van smaak, een echt smaakbom.

Deze balletjes serveerde ik op een etentje in de tuin afgelopen zomer. Er waren 10 vriendinnen om samen van de Griekse muziek, eten en elkaars gezelschap te genieten. We hadden er zelfs (bijna) Griekse temperaturen bij! genieten!

Deze balletjes zijn gegarandeerd een succes, dus maak ze! Je kunt ze gemakkelijk 1 of 2 dagen van tevoren klaarmaken. In de koelkast bewaren en net voor het opdienen opwarmen.

Keftedes met feta

Ingrediënten voor een grote schaal bifteki in tomatensaus (±15 balletjes)

600 gram half-om-half gehakt, gekruid.
200 gram feta
3 tenen knoflook
1 ei
1 ui
±2 el gram paneermeel (op het oog bepalen)
2 theelepels oregano
2 tl kaneel
1 glas rode wijn
500 ml tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
peper & zout

Zo maak je het:

  1. Meng het gehakt met het ei, de paneelmeel in een kom. Breng op smaak met twee uitgeperste tenen knoflook, oregano en 1 tl kaneel en peper en zout. Check of het gehakt niet te vochtig is, anders voeg je nog wat paneermeel toe.
  2. Snijd de feta in blokjes van iets kleiner dan 1 bij 1 cm.
  3. Vouw om ieder blokje feta het gehakt en maak hier een rond balletje van. Maak zo al het gehakt op.
  4. Bak in een beetje olie in een hapjespan of gietijzeren pan de gehaktballetjes om en om goudbruin en haal uit de pan.
  5. Snipper de ui en de teen knoflook en bak aan in de pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Blus dit af met de rode wijn en voeg dan de tomatenblokjes, tl oregano, rode wijn en kaneel toe.
  6. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat ze nu een half uurtje op een laag vuur garen. Zorg ervoor dat ze grotendeels bedekt zijn met de saus. En klaar!

Lekker ite!

bikteki in tomatensaus

Gek op Grieks? Deze gebakken feta is erg lekker! En ook deze spinazietaart is super lekker en vroeg van te voren te maken. Alleen nog even afbakken. En er komen nog veel meer Griekse gerechten aan deze week! Dus houdt coriensiten.nl in de gaten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *