Bao buns met sticky speklapjes en kimchi-mayo
Diner met vlees

Bao buns met sticky speklapjes en kimchi-mayo

De bao buns hebben we altijd al gefascineerd. Zo zacht, fluffy en licht, waardoor de smaak van hetgeen dat je er tussen doet, extra goed uitkomt! En dat wat ik er tussendoe? De sticky speklapjes van Danielle van @Needforfood. Een Groningse topper die ik heb leren kennen via instagram en waarmee ik snel weer eens gezellig op eet-date ga! Maar nu eerst verder over deze Bao buns met sticky speklapjes en kimchi-mayo:

De speklapjes zijn botermals en lekker smaakvol en zoet. Met een frisse komkommer in het zuur erbij en een pittige/frisse kimchi mayo zijn de smaken helemaal in balans.

Wat heb je verder nodig en waar haal je die bao buns? Ik koop de bao buns bij de toko. Ze heten dan ‘lotus leaf bun’ of bao buns en je vindt ze in de vriezer. Handig, want dan heb je altijd direct broodjes om te stomen. Verder heb je een stoommand nodig.

Kimchi kun je zelfs in blik in een grotere Albert Heijn kopen. Klinkt apart: gefermenteerde groentes/kool, maar het is vol smaak: zoet, zuur, pittig en als je het met een mayonaise in de blender gooit, krijg je een heerlijk pittig sausje vol smaak.

Nu over naar het recept.

Ingredienten voor 8 bao buns met sticky speklapjes en kimchi-mayo:

Voor de sticky soeklapjes:

4 speklapjes
4 el Ketjap Manis
2 el Sweet chilisaus
1 tl gembersiroop (ik gebruik altijd het siroop hiervan)
1 fllinke teen knoflook, fijngesneden
Peper en zout
Olie

8 bao buns


Voor de kimchi-mayo:
100 gram kimchi (blikje, supermarkt)
6 el mayonaise

Zoet-zure komkommer:

1/2 komkommer
2 tl suiker
snufje zout en peper
50 ml witte wijn azijn
water


Zo maak je het:

1. Meng alle ingrediënten voor de Speklapjes met elkaar en doe dat inclusief de speklapjes in een stoofpan met deksel. 

2. Maak alvast de komkommersalade door de ingredienten met elkaar te mengen, behalve het water. Meng alles goed door en vul met water aan totdat de komkommer net een beetje onder water staat. Zet in de koelkast afgedekt weg.

3.Doe de pan met met speklapjes in een oven. Stoof het vlees op 125 graden voor 2,5 uur. Kook daarna de saus eventueel nog even in door de deksel van de pan te halen in het laatste halfuur op het vuur te stoven. 

4.Laat de kimchi uitlekken en doe de mayo erbij, mix met een staafmixer tot een dikke saus. 

5. Haal de bao buns uit de vriezer, kook 1 liter water in een kookpan en leg 3 broodjes in het stoommandje, zet het mandje boven het kokende water en laat de broodjes in de mand, met deksel erop in 3 tot 4 minuten gaar stomen. Ze komen dan gemakkelijk los van het mandje als je ze eruit haalt.

6.Serveer de bao buns met speklapjes warm op een broodje met zoetzure komkommer en de kimchimayo.

Eet smakelijk!

Bao buns met sticky speklapjes en kimchi-mayo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *