Baileys ijs met maltesers
Dit dessert is helemaal mijn ding! Makkelijk, snel, geen werk tijdens de avond zelf en boven alles: ontzettend lekker! Baileys dronk ik als tiener al graag in een van de weinige kroegen die 16jarigen binnen lieten: De doelenbar in Leeuwarden. Gezellig, laagdrempelig en lekkere Baileys op de kaart. Met vriendinnen dronken we dus naast wijntjes ook graag dit romige drankje. En waar proeft het nou eigenlijk naar? Chocola, koffie.. ? Baileys is niet te omschrijven… Maar wel dé aanleiding tot dit heerlijke dessert: Baileys ijs met maltesers
Echt een dessert voor de maand december. Met sinterklaas (alhoewel is deze ook super leuk dan!), kerst of oud en nieuw, in een feestelijk glaasje is dit echt een feestje.
Het ijs maak je zonder ijsmachine en je hoeft niet eens ieder uur het ijs om te scheppen, zoals dit vaak wel moet om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan en het ijs dus niet lekke smooth wordt. Dit komt door de gecondenseerde melk. Hierdoor is het ijs lekker romig! De maltesers schep je door het ijs-mengsel een lekker choco-crunch, net als een MCflurry, waar ik ook zo gek op ben, hihi.
Goed, heb ik je al overtuigd? Ijs met de smaak van Baileys, krokante maltesers. Meer hoef je niet voor een feestelijk toetje. Oké, nog een overtuigende zin: Mijn schoonvader vroeg na afloop van het etentje ‘heeft Hertog dit ijs ook?’ oftewel: kunnen wij dit ijs thuis ook eten? Altijd leuk, zulke blije eters!
Er is ook aan de niet-alchohol nuttigers gedacht: de alchohol-vrije versie staat onderaan het recept.
Dan nu het makkelijke recept dat je in 15 minuten maakt:
Ingrediënten Baileys ijs met maltesers voor 8 personen:
500 of 600 ml slagroom
1 blik gecondenseerde melk
75 ml baileys ( + extra)
2 tl cacaopoeder
2 tl instant koffiepoeder (of espresso)
1 tl vanillepasta of aroma
200 gram maltesers
Zo maak je het:
1. Klop met een keukenmixer de slagroom op in een kom.
2. Voeg de gecondenseerde melk, de koffiepoeder, de vanillepasta, de cacao en een flinke scheut baileys toe.
3. Klop dit samen nog eens op en voeg dan 1/3de van de maltesers toe. Schep nog even door en doe het dan in een platte schaal of bak met een deksel erop.
4. Zet de bak met ijs voor 6 uren in de diepvries. Je hoeft nu verder niets te doen.
5. Haal het ijs 10 minuten van tevoren uit de vriezer. Schep een bol ijs in ieder glaasje, hier overheen eventueel een tl Baileys en daaroverheen strooi je een paar maltesers.
Tip: voeg geen extra suiker toe, want de gecondenseerde maakt het ijs al zoet genoeg!
Alcoholvrij: Voor deze variant voeg je geen baileys toe bij stap 2, maar een tl meer cacao, koffie of vanille. Ook heerlijk met die maltezers in het ijs!
Lekker ite en noflike krystdagen!