Vega aspergesoep
Diner met vis,  Diner met vlees,  Diner vega,  Lunch

Aspergesoep met zalm

Deze soep van asperges is heerlijk zacht van smaak en lekker romig. Een topper in het voorjaar of bijvoorbeeld met Pasen als voorgerecht of bij de lunch of brunch. Deze lekkere aspergesoep met zalm of ham (of Vega) zou je echt eens moet proberen!

In de buurt van mijn dorp worden asperges verbouwd in een kas. Deze asperges zijn onder andere voor de horeca, maar zoals je weet loopt dát niet zo goed. Omdat ze in de kas worden verbouwd, kun je ze van begin maart tot half april hier kopen, erg vroeg dus. Elke vrijdag kun je deze asperges kopen bij dit bedrijf, voor mijn volgers uit de buurt. Elke vrijdag van 10:00-12:00 uur.

aspergesoep met zalm
Ook lekker met een sneden eitje erin

De dag voordat wij deze soep aten, smulden wij van asperges met een lekker botersausje, ham, ei en wat krieltjes. Ouderwets lekker! Het kookvocht dat je bij het koken dan deze asperges overhoudt, moet je absoluut niet weggooien! Want dit is de basis van de boullion van de soep.

Deze lekkere aspergesoep is lekker met gerookte zalmsnippers, hamblokjes, maar ook knoflook-croutons, ei en tuinkruiden zijn lekkere garneringen. Met een theelepel crème fraîche bij het opdienen maak je er een extra romig soepje van. Verder kun je ook nog eens een paar asperges bewaren voor de garnering.

Deze soep raad ik je echt eens aan om te maken. Heerlijk!

Ingrediënten voor Aspergesoep met zalm (5 koppen):

75 gram boter
75 gram bloem
300 gram asperges wit en groen (geschild en kontjes eraf)
1 liter kookvocht van asperges
10 gram bieslook
10 gram peterselie
1,5 Kippenbouliontablet (of vega =groente boullion)
1/2 citroen
50 ml Crème fraiche
Peper en zout
Voor het garneren: zalm of ham. Eventueel een hard gekookt ei.

Zo maak je het:

1. Zorg ervoor dat je ongeveer een liter kookvocht hebt van de dag ervoor. Dit is dus het vocht waarin je asperges hebt gekookt. Heb je dit niet, dan ga je nu eerst een liter water aan de kook brengen met de harde steeltjes en de schillen van de asperges die je voor dit recept hebt. Laat dit een half uur zacht koken en een uur staan. (Deze tweede manier is minder sterk van smaak, maar ook lekker).

2. Snijd de asgerges in stukjes van 5 cm en kook in 5 tot 10 minuten net gaar in hetzelfde kookvocht. Haal ze uit het kookvocht.

3. Laat nu in een soeppan de boter smelten, voeg dan de bloem toe en laat dit minimaal 5 minuten garen, zo nu en dan even omscheppen. Als je de bloem en boter mengt wordt het een deegbal. Na ongeveer 5 minuten verandert de structuur in zand. Korrelig dus, dan weet je dat de bloem gaart.

4.Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en meng met een garde tot een mooie gebonden soep. Doe hierbij de bouillonblokjes en kook dit zachtjes door in 10 minuten.

5. Snijd de bieslook en peterselie fijn en doe 2/3de door de soep. De rest is voor het garneren. Breng de soep verder op smaak met de sap van een halve citroen en zwarte peper. Proef en beslis of de smaken nu in balans zijn, anders voeg je nog wat zout, citroensap of kruiden toe.

6. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken en verwarm dan de gare asperges mee. Als de soep te dik wordt, dan nog je wat water toe tot de gewenste dikte.

7. Serveer de soep in kommen en garneer met gerookte zalm of in reepjes gesneden ham, verse kruiden en een lepeltje crème fraîche. 

 aspergesoep met zalm
Zo lekker romig en vullend! Maar niet te zwaar 🙂

Deze soep maak je met kookvocht van de dag ervoor. Maar dat doe je ook met deze Spaanse mosselsoep. Echt een smaakbom en je maakt het met het kookvocht van de mosselpan van de dag ervoor. Echt een aanrader ook!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *