Arretjescake met kruidnoten
Zoet

Arretjescake met kruidnoten

Het is weer tijd voor de foodblog uitwisseling van @mandyandmore. Deze keer werk ik gekoppeld aan Jacqueline van www.etenvanlientje.nl. Zij heeft een site vol met lekkere recepten, waar ik echt niet uit kon kiezen. Het meeste zin had ik op dit moment om iets zoets te maken, dus werd het uiteindelijk deze arretjescake met kruidnoten. Wat arretjescake is en hoe je het maakt leg ik je in deze blog uit. Jacqueline wil ik hierbij bedanken voor het lekkere, makkelijke en geslaagde recept van deze arretjescake met de sinterklaas-twist. Kijk ook zeker eens op haar site, want haar recepten zijn toegankelijk en lijken me allemaal erg lekker toe.

Dan de arretjescake. Hoewel je met ‘cake’ insinueert dat je een luchtige hap zoetigheid gaat eten, is deze ‘cake’ wel heel andere koek. Stevig, machtig, maar niet te versmaden lekker. Werkelijk, ik als niet-zo-zoete-kauw kon het niet laten de zachte stukken arretjescake met kruidnoten zo achter elkaar aan weg te werken. Oeps! Snel nog heb ik deze arretjescake met kruidnoten in stukken gesneden en in de teamkamer onder mijn collega’s verdeeld. En daarmee was ik ‘gered’ en zij heel blij.

De oorsprong

Wat is arrertjescake eigenlijk? In mijn omgeving merk ik dat dit niet zo bekend is. Het is een oud recept dat in een receptenboekje van de Nederlands Oliefabrieken (NOF). Recept nummer 100 was de Arretjescake’. De stripfiguur Arretje Nof wordt in dit boekje als reclame gebruikt en hier is dit recept dan ook naar vernoemd. Deze fabrikant van soorten vet raadde twee soorten vet aan om het te gebruiken, de een was een soort van margarine en de andere een soort frituurvet van kokosolie, Delfia genoemd. Als het recept in de zomer zou maken, zou het kokosvet aangeraden worden in verband met smelten. Hoewel ik mij voor kan stellen dat dit allemaal niet zo lekker klinkt, komt er nu natuurlijk geen frituurvet meer in de arretjescake. Wel heb ik een plantaardige boter gekozen, omdat het recept dan verder lactosevrij wordt en er iets minder verzadigd vet in zit.

Kenmerken arretjecake

Naast boter bestaat arretjescake uit cacao, eieren (of 2 el vla = zwangerproof), gebroken koekjes en suiker. En eventuele smaakmaker zoals rum of een topping zoals hagelslag. Je kan normale Maria biscuitjes gebruiken, maar ook maltesers zijn lekker of wat dacht je van amarettikoekjes? Dit laatste heb ik nog niet geprobeerd, maar ga ik zeker nog doen! Wat verder een kenmerk van arretjes cake is, is dat het niet gebakken wordt, maar dat het een dag moet opstijven in de koelkast. Door de boter, die in koude omstandigheden hard wordt, wordt het een stevige ‘cake’, dat je in een cakeblik maakt.

Arretjescake met kruidnoten

Ingrediënten arretjescake met kruidnoten, ±12 plakjes:

250 gram roomboter (of floraplant)
250 gram kruidnoten
150 gram chocolade kruidnoten
Snufje zout
2 eieren
6 á 7 el cacao
150 gram witte basterdsuiker


Zo maak je het:

1. Smelt de boter heel langzaam en zet het vuur uit zodra de meeste boter gesmolten is, laat het middelste stuk nog smelten zonder dat het op het vuur staat. 

2. Klop de eieren met de suiker schuimig in 3 minuten met een keukenmixer.

3. Voeg aan de eieren de cacao toe en dan ook de boter en een snuf zout. Meng alles goed.

4. Doe de normale kruidnoten in een grote afsluitbare zal en sla de kruidnoten met een deegroller of fles deels tot stukjes /kruimels. Laat wel wat kruidnoten heel. 

5. Meng nu deze kruidnoten met het beslag en doe in een bakblik. Met wat folie in de vorm haal je arretjescake er straks makkelijker uit.

6. Leg bovenop de arretjescake de chocolade kruidnoten.

7. Laat de arretjescake opstijven in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast mag hij minstens 4 uren staan, maar liever een hele nacht.

8. Serveer goed koud, zodat de arretjescake stevig is. Eet smakelijk!

Arretjescake met kruidnoten

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *