Arancini (mozzarellaballetjes)
Deze lekkere snack maak je nadat je de avond van te voren le meest lekkere risotto hebt gehad. Als je net wat extra maakt, zoals ik vaak doe, dan houdt je mooi 200 gram klaargemaakte risotto over. Je frituurt ze of je kunt ze afbakken in de oven. Deze arancini (mozzarellaballetjes) zijn hemels en krokant!
Je vult de balletjes met mozzarella, wat betekent dat dit na het bakken lange slierten zachte kaas worden. Dat wil je toch?
In dit recept ga ik er vanuit dat je al risotto hebt gemaakt. In dit recept leg ik je uit hoe je risotto maakt, laat venkel en courgette en zalm dan wel weg in het recept. Lekker als voorgerecht of bij de borrel!
Ingrediënten voor ongeveer 10 arancini (mozzarellaballetjes)
250 gram koude, klaargemaakte risotto
1 bol mozzarella
1 ei
50 gram panko
30 gram bloem
Zo maak je het:
- Zet de oven aan op 180 graden of als je frituurt zet je frituurpan klaar.
- Gebruik risotto dat een aantal uren is afgekoeld en in de koelkast heeft gestaan.
- Snijd de mozzarella in 10 blokjes
- Maak je handen nat en pak 1,5 eetlepel van de risottorijst in je handen. Stop in het midden van de risotto een stukje mozzarella en vouw de rijst hieromheen. Draai ronde ballen, groter dan een pingpongbal. Zet even in de koelkast.
- Zet een bord klaar met bloem, een bord met ei dat je klutst en een bord met de panko.
- Haal de balletjes één voor één door de bloem, dab het ei en dan de panko.
- Als je de balletjes afbakt in de oven bakt, besprenkel je ze met wat olijfolie. Bak ze in het midden van de oven af in 20 minuten tot goudbruin. Frituren doe je op 180 graden voor 4 minuten.
Lekker ite!
PS. Je kant ze heel goed invriezen. Dit doe je zodra je ze hebt gepaneerd. Dan kun je ze zo uit de vriezer frituren.
PPS. Als je ze een dag vantevoren alvast draait, kun je ze op de dag van je diner