Ajam Pedis
De naam alleen al vind ik zo leuk. Het betekent pittige kip. En zo simpel als dat is beschreven, zo simpel is het recept ook. Een echt Indonesisch gerecht is deze Ajam pedis.
Al tijden stond Ajam Pedis op mijn ’to cook’ lijstje. En toen kwam Mandy van Mandyandmore.nl. Zij vroeg of ik weer mee wilde doen met haar super leuke foodblog swap. En ja, natuurlijk wil ik dat weer. Ik werd gekoppeld aan Culinea. En jeetje, wat een hoop recepten staan er op haar foodblog. Een echte doorgewinterde Foodblogger met werkelijk alle soorten gerechten. Een dikke aanrader om inspiratie op te doen dus!
Waarom koos is juist voor dit gerecht? Ik vond het verhaal dat zij bij dit recept beschreef erg mooi. Haar vader moest ze al jong missen. Dit gerecht maakte hij vaak voor haar en deed haar dan ook aan haar lieve vader denken. Dat is wat eten doet, verbinden, liefde tonen en herinneringen natuurlijk.
Maak jij het ook eens? Lekker als onderdeel van een rijsttafel. Dis gerecht maak je in 10 minuten en is echt heel makkelijk. Succes!
Ingrediënten voor Ajam pedis (4 personen)
500 gram kippendij
1 rode peper
1 tl sambal
3 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
1 tomaat
1 rode ui
3 limoenblaadjes
1 tl Trassi
2 tl Palmsuiker
2 el ketjap manis
Serveer met rijst, zoet-zure komkommer en atjar.
Zo maak je het (recept van Culinea.nl) :
STAP 1
Snijd de kip in stukjes en bestrooi met peper en zout. Bak de kipstukjes in een hete wok met arachideolie gaar in ongeveer 10 minuten. Schep de kip dan uit de pan.
STAP 2
Maak ondertussen de boemboe: snijd hiervoor de ui, rode peper, knoflook, tomaat en limoenblaadjes grof en maal het in een foodprocessor tot een pasta.
STAP 3
Voeg de palmsuiker, gemberpoeder, trassi en de sambal toe en mix dit mee.
Bak nu in dezelfde pan de boemboe in een paar minuten.
STAP 4
Voeg de kipstukjes en ketjap toe en laat ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen.
Voeg eventueel wat water toe als het droog kookt.
STAP 5
Proef nu of het pittig genoeg is voor je, zo niet doe er dan nog wat sambal bij.
Lekker met bijvoorbeeld rendang van bief of jackfruit.