Aardbeienslof
Zoet

Aardbeienslof

De aardbeienslof van de bakker vind ik echt een van de lekkerste taartjes die ik heb gehad. Ik baal dan ook als een stekker als ik op het idee kom om zo’n slof te halen, dat de aardbeien uit het seizoen zijn en dit lekkere gebak niet mee verkrijgbaar is. Note to myself: NU er van genieten. De aardbeien zijn er nu optimaal en zijn zo lekker! En dus maakte ik deze smakelijke aardbeienslof!

De bodem is fantastisch! Hierop een laagje frangipane (met amandelspijs) die je meebakt in de oven. Na even afkoelen de zelfgemaakte Zwitserse room (een mix tussen banketbakkersroom en slagroom) erop. Verse aardbeien, slagroom en smullen maar! Voor de frisse smaak zit er, in dit geval, limoen door de bodem en de frangipane.

Grote aardbeienslof met uitschuifbare sloffening
Deze slof kun je met 10 mensen eten!

Het is best veel werk, maar dan heb je ook wat! Denk aan 2 tot 3 uren tijd dat je aan het bereiden bent inclusief de tijd dat de bodem in de oven zit. Dat hangt er tuurlijk vanaf hoe snel je bent en hoe vaak je het hebt gedaan. De werkzaamheden verspreid ik over twee dagen. Dus de bodem maak ik al een dag van te voren en ook de banketbakkersroom kun je al wat eerder maken en even goed laten opstijven in de koelkast.

Ik gebruikte een stoffenring die ik via internet bestelde. Het is een ring die je kunt verstellen, waardoor je ook een hele grote slof voor 10 tot 12 personen kunt maken. Dit recept gaat uit van twee kleine sloffen of een grote aardbeienslof, zoals ik die heb gemaakt.

Ga jij de uitdaging ook aan en maak je dit geniale gebak?

Ingrediënten voor aardbeienslof (10 personen):

Voor de bodem:
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
180 gr boter
100 gr suiker
80 gr bruine basterdsuiker
1 eidooier
½ citroen rasp (of limoen)
¼ tl zout

Voor de banketbakkersroom: (met 1/3 slagroom = Zwitserse room)
500 ml melk
100 gram suiker
2 eidooiers
45 gram maizena
1 vanillestokje

Voor de amandelspijs:
80 gram amandelmeel
80 gram suiker
Rasp van 1 limoen
1 ei
1 tl amandelextract

Voor de slagroom:
250 ml slagroom
1 el suiker
1 zakje
klopfix
Spuitzak met ronde en ster spuitmond

Verder nodig:
500 gram aardbeien
2 sloringen, 1 grote uitschuifbare slofring of een ronde taartvorm
boter, om in te vette

Zo maak je de aardbeienslof:

Banketbakkersroom:

1.Maak als eerste de banketbakkersroom door 450 ml melk aan de kook te brengen in een pannetje. Snijd vervolgens het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit, voeg dit toe aan de melk. In een kom meng je de eidooiers, suiker en 50 ml melk met elkaar. Voeg dan ook de maïzena toe en meng goed. Als de melk kookt voeg de melk toe aan dit koude gele mengsel.

Meng dit goed met elkaar en doe dan alles terug in het pannetje op het vuur. Goed roeren en laat het mengsel 2 minuten zachtjes doorkoken. Je ziet nu dat de banketbakkersroom stevig wordt. Stort dit in een ovenschaal en dek af met plastic folie. Laat de room afkoelen en opstijven in de koelkast.

De bodem:

2. Maak dan het sloffendeeg door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen en kneed tot een samenhangend deeg. Laat dit afgedekt een uur rusten in de koelkast.

3. Maak de amandelspijs door alle ingrediënten hiervan met een lepel met elkaar te mengen.

4. Zet dan de oven op 180 graden aan en vet de slofring met boter in. Leg vervolgens bakpapier op een bakplaat en leg de slogring hierop. Het deeg leg je nu in de ring en druk je met je vingers plat en egaal in de gehele ring evenhoog. De amandelspijs verspreid je dan in het midden van de bodem, zo egaal mogelijk. Houdt een rand van 1 cm rondom waar je geen spijs aanbrengt. Bak de slofbodem in 25-30 minuten goudbruin af in het midden van de oven. Haal de sloffig direct van het deeg en laat de slof volledig afkoelen.

De topping:

5. Klop de slagroom als laatste met de suiker en klopfix stevig. Meng 1/3 van de slagroom door de banketbakkersroom en klop nog even op, nu is het Zwitserse room. Doe de Zwitserse room in een spuitzak zonder spuitmond en de slagroom in een andere spuitzak met een mond met een ster. Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Spuit op de afgekoelde slof eerst de Zwitserse room en leg dan de aardbeien wel of niet gehalveerd op de Zwitserse room. Hierop spuit je vier mooie toefjes slagroom. Tot slot nog wat poedersuiker en dan lekker smullen!

Aardbeienslof maken

Wil je niet 2 tot 3 uren bakken, maar wel een lekker taartje met aardbeien maken? Dan raad ik dit toetje/gebakje aan!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *