Aardbeien kefir shake
Ontbijt,  Zoet

Aardbeien kefir shake

Vaak dronk ik vroeger een lekkere milkshake met aardbeiensmaak bij de plaatselijke snackbar. Eigenlijk was dit volgens mij een soort van roomijs-shake of kwam het meer in de buurt van softijs dat vloeibaar was. De smaak van aardbei heb ik altijd lekker gevonden in snoepjes en dus in milkshakes bijvoorbeeld. En ja, zo’n romige milkshake heeft dat fijne mondgevoel van overdadig vettig en de brainfreeze die je dan kreeg door te gretig te zijn, die nam je voor lief. Na een omweg via Optimel, deze ook erg gezond aardbeien-milkshake van bananenijs, ben ik uiteindelijk bij mijn zelfbedachte en veel gezondere Aardbeien kefir shake gekomen.

De ‘shake’ is geen onzin mensen, want shaken zul je met kefir. Kefir heeft namelijk klontjes als je het niet goed opschud voor het drinken. Het is bovendien romig en de smaak van aardbeien is in deze shake 100% natuurlijk. Geen extra suiker erbij, wel de smaak en de vezels. Win-win!

Maar wat is kefir?

Kefir is melk (of bij waterkefir water) dat door het kefirplantje (funfact: dit plantje lijkt op een roosje bloemkool) lactose omzet in melkzuur = dit is het fermenteren van melk. Het kefir-plantje bestaat uit een bacteriecultuur van gisten en micro-organismen en groeit als hij goede voeding krijgt. Het plantje haalt dan voeding uit de melk en zorgt er zo voor dat je een drank krijgt die langer houdbaar is, op een natuurlijke manier. Door dit proces ontstaat er kefir met enorm veel gezonde melkzuur bacteriën en andere gezonde voordelen.

Deze gezonde bacteriën zijn erg goed voor je darmflora, maar ook voor je weerstand. En dat is in deze tijd wel zo handig. Naast die bacteriën zitten er namelijk ook heel veel vitamines en mineralen in kefir. Als je hier meer over wilt weten kun je ook eens op deze site kijken. Beloof je me dat je daarna weer hier verder leest voor mij heerlijke aardbeiden recept? Ik leg je namelijk precies uit hoe het maken van kefir werkt én hoe je hier dus een lekker smaakje aan geeft.

En voor de duidelijkheid: Kefir is van zichzelf al erg lekker. Het is licht zuur, romig, fris. Een milde variant van karnemelk vind ik het. Nu snap ik dat niet iedereen van een beetje zuur houdt, dus heb ik deze variant met aardbei bedacht.

Aardbeien kefir shake

Ingrediënten Aardbeien kefir shake (750 ml):

500 ml halfvolle melk
250 gram aardbeien
1 kefir plantje

Verder nodig: Glazen pot (1 Liter) met deksel, vergiet, staafmixer.


Zo maak je het:

1. Doe de melk in de schone pot en doe hierbij het plantje. Draai de deksel erop en zet de pot voor 2 tot 3 dragen in een donkere ruimte, op kamertemperatuur weg.

2. De melk is nu dik geworden. Haal de melk nu door een vergiet en schenk dan weer in dezelfde pot. Het plantje blijft achter in het vergiet en kun je nu weer opnieuw in een pot met melk doen om kefir te maken. De melk is nu kefir geworden. 

3. Was de aardbeien en haal het kroontje er dan af. Snijd in partjes en doe bij je pot met kefir. 

4. Pureer de kefir met de Aardbeien met een staafmixer tot een gladde milkshake. Eet smakelijk!

5. In de koelkast kun je je kefir wel 2 dagen lekker en vers houden. Dus maak meer, zodat je elke dag een lekker drankje hebt!


P.s. Je kan ook geitenmelk of plantaardig melk gebruiken! Geitenmelk kefir heeft de smaak van hele jonge geitenkaas naturel.
Pps. Bij plantaardige melk voeg je wel wat schepjes rietsuiker toe, omdat het plantje dit nodig heeft als voeding. Deze lactose(melksuikers) zitten wel in koemelk, maar vaak niet in plantaardige melk.
Ppps. Als je een lactose intolerantie hebt, kun je vaak wel yoghurt en kefir eten/drinken. Omdat lactose na 24 uur hierin verandert in melkzuur. De lactose is dan dus grotendeels verdwenen.


Aardbeien kefir shake

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *